Analyse af Gazakonflikten
top of page

Analyse af Gazakonflikten



Der har været spændinger og konflikter i Israel gennem de første tre uger af maj måned, bl.a. under Ramadan, med sammenstød på Tempelbjerget, strid om Sheikh Jarrah og PLOs aflysning af valget for at blokere for Hamas evt. sejr og den manglende stabile regering i Israel.


Hamas åbnede ild og affyrede 150 missiler ind over Israel kl. 6.02 mandag morgen den 10. maj. Dette afstedkom en voldsom israelsk reaktion. Den 20. maj enedes man om våbenhvile.


Konflikten var årsag til andre spændinger og voldelige demonstrationer i Israel mellem arabere og jøder. Desuden et stormløb af medieangreb imod Israel rundt om i verden.

Her følger statestik ved slutningen af kampene:


1. 4400 raketter blev affyret mod Israel fra Gaza. Ca. 20% faldt ned i Gazaområdet, og 90% af de raketter, der fløj ind over Israe,l blev uskadeliggjort.


2. 100 kilometer af undergrundsterrorbunkerne i Gaza blev ødelagt.


3. Over 200 mennesker i Gaza blev rapporteret dræbt, herunder 63 uskyldige børn og en lang række Hamas og Islamisk Jihad terrorister bl.a. 25 af deres topledere.


4. 675 raketaffyringsfaciliteter af forskellige typer i Gaza blev ødelagt.


5. 35 bygninger, der blev brugt af Hamas, blev ødelagt.


6. Forskellige træningslejre og våbenudviklingslejre, der blev brugt af Hamas og Islamisk Jihad, blev ødelagt.


7. 10 borgere i Israel blev dræbt af Hamas’ missiler: 1 inder, 2 arabere, 2 thaiarbejdere og 5 jøder.


Her følger en række punkter til overvejelse i lyset af medieangrebene på Israel:


1. Israel ønskede ikke denne krig. Den blev startet af Hamas.


2. Palæstinensernes lidelser er enorme. Det er hjerteskærende.


3. Også Israel led voldsomt i denne konflikt, mest pga. af afbrydelserne af det

daglige liv, af traumer og af frygt.


4. Vi har fuldstændig ens medlidenhed med alle lidende mennesker på begge sider.


5. Konflikten er ikke mellem arabere og jøder, som racister på begge sider påstår. (Faktisk er der mange jøder og arabere, som lever sammen i et venligt samvær. Mange israelske arabere besidder høje stillinger inden for medicin, parlament, forretningsverdenen, lovgivningsområdet og højesteret.)


6. Konflikten er ikke fra muslimske lande mod Israel, da Israel har fredsaftaler med adskillige muslimske nationer, ikke mindst Egypten og Jordan. Konflikten er baseret på hadet hos islamistiske ekstremister mod Israel (og imod kristne arabere).


7. Konflikten blev startet af terroristorganisationerne Hamas og Islamisk Jihad, der sammen med andre islamiske ekstremistgrupper som Hizbollah, ISIS og ayatollahre-gimet i Iran, som har erklæret, at deres mål er en total udslettelse af Israel.


8. Påstanden om, at Israel ønsker at udrydde palæstinenserne er tydeligvis usand. Der har aldrig været en regeringserklæring vedr. dette. Det er ej heller synspunktet for et flertal blandt israelerne.


9. Det modsatte er sandheden: folkemordet på Israel kommer fra alle islamistgrupper-ne.


10. Det klare mål for hvert missil, som er skudt ind over Israel, var at såre eller dræbe is-raelske borgere.


11. Det klare mål for hvert israelsk angreb var at undgå civile og udelukkende ramme terroristernes infrastruktur.


12. IDF gjorde ekstraordinære anstrengelser for at beskytte civile liv i Gaza. Man under-søgte således områder for tilstedeværende civile, og advarede endog de civile, som boede i de pågældende områder, om at de snart ville blive angrebet.


13. Det bevidste ønske fra Israel om at undgå civile tab i Gaza, og det bevidste ønske fra Hamas og Islamisk Jihad om at ramme civile, er en signifikant moralsk forskel, som ikke må overses.


14. Den påståede israelske besættelse af Gaza er fuldstændig ukorrekt. Israel trak alle sine borgere ud af Gaza, ca. 8.600 personer i løbet af august og september 2005. Der bor ikke en eneste jøde i Gaza. Ikke en eneste IDF-soldat gør tjeneste i Gaza.


15. Blokaden af Gaza er udelukkende rettet imod materiale, som kan bruges til terroris-me. Alle økonomiske, handelsmæssige og humanitære varer har fri adgang. Derfor samarbejder Egypten om blokaden.


16. Terroristerne taktik tvinger til civile tab blandt deres eget folk for at påvirke den offentlige mening. Shahid (selvmordsmentalitet) er en del af deres strategi.


17. Derfor placerer Hamas og Islamisk Jihad deres affyringsramper og militære infra-strukturer i de civilbefolkede områder, herunder skoler, hospitaler, banker osv.


18. Livet er ikke hårdt i Gaza på grund af israelsk undertrykkelse, men pga. et brutalt diktatorisk styre.


19. Da Hamas overtog Gaza i 2006, myrdede de tusinder af deres egen befolkning, herunder PLO-ledere.


20. Gaza råder over fantastiske strandområder ligesom Ashkelon, Ashdod og Tel Aviv mod nord. Der er ingen grund til at dette område ikke skulle være ekstrem værdi-fuldt, Mellemøstens Reviera, bortset fra at Hamas bruger de millioner af dollars, de modtager fra det internationale samfund til at bygge tunneler og våbensystemer i stedet for til økonomisk udvikling af deres indbyggere.


21. Israel har langt større militær kapacitet end Gaza. Derfor var det bizart for Hamas at begynde missilangreb på Israel, velvidende at Israel ville gøre gengæld. Og det er bizart for Hamas at påstå, at de har sejret efter konflikten i betragtning af de massi-ve ødelæggelser og lidelserne, de har påført deres egen befolkning. Dette viser, at

opildne den offentlige mening imod Israel var deres primære mål.


22. Antagelsen at Israel er den onde, fordi landet er stærkere er ukorrekt. Det er en umoralsk konklusion, som er baseret på irrationel moralsk lighed, som ikke tager den større politiske eller historiske kontekst i betragtning.


23. Israel var tæt på at være slået i 1948 under uafhængighedskrigen og igen i 1973 un-der Yom Kippur krigen.


24. Der lever 7 millioner jøder i Israel og 350 millioner muslimer i de omkringliggende lande.


25. Israel er den eneste jødisk- demokratiske nation omgivet af 22 arabiske nationer, indenfor en større gruppe på 49 muslimske lande inkl. ikke-arabiske nationer. (Det er mærkeligt, at disse nationer har afvist at hjælpe med rehabiliteringen af Gaza eller genhusning af palæstinensiske flygtninge. Nogle henfører dette til dårlige relationer mellem dem og palæstinenserne. Andre mener, der er tale om bevidst at kunne opretholde anklagerne mod Israel.)


26. Den retorik, der anvendes for at udslette Israel af de islamiske ekstremister, er parallelle, om ikke værre, end den nazistiske retorik i de sene 1930’ere og de tidlige 1940’ere.


27. I krigene i Irak og Syrien og andre konflikter i området mellem 2011 og 2017 blev ca. 850.000 mennesker dræbt og 10 millioner gjort hjemløse. Disse konflikter in-volverede ikke Israel. Dette viser, at et ønske om udryddelse af palæstinenserne er ukorrekt. Og det er et bevis på, at problemet med flygtningen, der oversvømmer Europa og andre nationer ikke er Israels fejl med jihadisk ekstremismes fejl.


28. Israel blev endog kritiseret for det effektive antimissilsystem Iron Dome. Hvad ville folk have foretrukket? Hvis de 4.400 Hamas og Jihad missiler, der pegede mod is-raelske civilbefolkningscentre, ikke var blevet uskadeliggjort, ville der have været hundrede tusinder omkomne. På grund af Iron Domes effektivitet er et utal af liv blevet reddet på begge sider.


29. Iron Dome er et forsvarssystem, som ikke har et angrebspotentiale. Grunden til, at Israel har udviklet sin kraftige hær, er udelukkende, at landets eksistens har været truet, hver dag i mere end hundrede år.


30. Det moralske spørgsmål vedrørende militær slagkraft er ikke den kvantitative sam-menligning i styrke, men om at denne kraft har en ansvarlig legal indskrænkning i brugen indbygget. ”Våbenrenhed” er et af de fundamentale principper i den israelske hær, hvilket er indoktrineret i alle soldater som en del af ”IDF’s sjæl.” IDF straffer sit eget personel, bl.a. med fængselsstraf for ethvert misbrug af våben.


Lad mig slutte med at sige, at midt i alle disse udfordringer har arabiske kristne og messianske jøder bedt sammen i kærlighed, enhed og fred. Sammen holder vi fast i håbet om en bedre fremtid. Stå sammen med os.


….


Redaktionens note: Denne artikel er et resultat af forsøget på en oversigt over alle nyhedsrapporterne i Israel i forskellige strømme på hebræisk og et forsøg på at gennem-gå dem og opnå et autentisk og balanceret syn på et tidspunkt, hvor medierne fyldes med anti israelsk propaganda.

bottom of page