De Schriften werden geschreven door verschillende mensen, allen geïnspireerd door de Heilige Geest. Daarom zijn er verschillende stijlen in ieder boek en toch hetzelfde onderliggende thema. Ze benaderen verschillende historische situaties in hun generaties, maar allen wijzen naar hetzelfde eeuwigheidsplan.
De centrale persoon van de hele Schrift, van Genesis tot Openbaring, is Yeshua (Jezus), de zoon van God en de zoon van David (Romeinen 1:3-4) Yeshua is geopenbaard in de Wet en de Profeten als de Engel YHVH, en in de evangeliën als de Messias.
De centrale gebeurtenis van de Schrift is de dood en opstanding van Yeshua. Er is een voorafschaduwing van deze gebeurtenis in de Wet en de Profeten en gebeurt in de evangeliën. De dood en de opstanding van Yeshua was gepland en voorbestemd voor de schepping van de wereld (Openbaring 13:8, 1 Petrus 1:20).
Alles in de natuur en de geschiedenis geeft het thema van dood en opstanding weer.
Astronomie – De cyclus van de maan duurt een maand, waarin de maan lijkt dood te gaan en weer tot leven te komen. Het Hebreeuwse woord voor maan (chodesh) heeft dezelfde wortel als het woord voor nieuw (chadash). De zon komt elke dag op; de hemel kleurt zwart, en komt dan weer tot licht elke morgen.
Agricultuur – Al het plantenleven groeit doordat er zaad in de grond valt en sterft; dan komt het weer tot leven om meer vrucht te dragen. De hele natuur lijdt nu, maar zal bevrijd worden en hersteld in het koninkrijk van God (Romeinen 8:19-22). Het voedsel dat we eten, als het een dierlijk product is, vereist dat een dier zijn leven moest offeren zodat wij kunnen doorgaan met leven (Genesis 3:21).
Kunst – In films, literatuur, schilderen, en alle creatieve kunsten, vinden we het thema van de held die bereid is zijn leven op te geven om het onschuldige te redden en dan een geweldige comeback te maken. Joodse kunstenaars, Marc Chagall, vervaardigde een serie schilderijen waarin hij de kruisiging vergeleek met de Holocaust. Rick Wienecke’s beeldhouwserie “Fontein van Tranen” geeft een afbeelding van dezelfde vergelijking (www.castingseeds.com). Zelfs de heksenserie Harry Potter heeft de held die zijn leven offert om zijn vrienden bij Kings’ Cross te redden en dan opgewekt te worden uit de dood.
Fysiek Lichaam – God heeft het bedoeld dat ons lichaam een paar uur stilligt in het donker zonder te bewegen, elke nacht en dan ’s morgens weer op te staan alsof het weer tot leven komt. Het eerste gebed van religieuze Joden elke ochtend is te vergelijken met de opstanding.
Geestelijk Leven– Iedere wedergeboren Christen weet dat de bron van zijn nieuwe geboorte en geestelijke leven is om hem te identificeren met de kruisiging van Yeshua (Galaten 2:20). Doop in water, de ceremonie symboliseert begraven worden en opstaan (Romeinen 6:4). Onze bediening naar de Heer ervaart gewoonlijk wat genoemd wordt “de dood en wedergeboorte van een visie”.
Levitisch Priesterschap – De priesters in de Tempel offerden dagelijks dierenoffers waarin het dier een symbool is van de Messias die sterft als boetedoening voor onze zonden en vervolgens opstaat uit de dood (Leviticus 16).
Geschiedenis van Israël – De natie Israël gaat door vernietiging heen, ballingschap, weer bijeenkomen en herstel – beide in Bijbelse en moderne geschiedenis. De ballingschap van het Joodse volk is te vergelijken met een doods ervaring (Klaagliederen), en het herstel van het land met een opstanding (Ezechiël 37).
De parallel van de kruisiging en de opstanding van Yeshua met de vernietiging en het herstel van Israël is een sleutel om de geheimenissen van het koninkrijk van God te begrijpen. Het patroon van dood en vernieuwing in nature helpt ons Gods schepping te begrijpen.
Veel van de helden van de Schrift zijn door ervaringen van dood en opstanding gegaan. Isaäc werd op een altaar en virtueel geofferd als offer door zijn vader. Jozef werd symbolisch gedood door zijn broers, in een put gegooid en in de gevangenis en stond later op om over het land te heersen. Simson onderging een kruisigingservaring. Daniël werd in de leeuwenkuil gegooid en kwam er de volgende morgen weer uit. Jona ging virtueel dood in de buik van een vis en kwam weer tot leven.
Dood en opstanding is een consistent thema door de Wet, de Profeten en het Nieuwe Testament heen en helpt ons het plan van de Schrift van begin tot het eind te begrijpen.
コメント