Fem gange kærlighed
top of page

Fem gange kærlighed


Der er mange typer af kærlighed. Jeg vil fremhæve fem af dem, som er optegnet i Skrifterne, i en vis logisk orden.


1. Elsk Herren


Den første er klar, da det er det første bud, som både accepteres af jøder og kristne.

…du skal elske Herren din Gud af hele dit hjerte og af hele din sjæl og af hele din styrke.” (5. Mosebog 6:5).


2. Elsk din næste


Denne er ligeledes klar, da både jødisk og kristen tradition anerkender den som det andet bud.


Du skal elske din næste som dig selv.” (3. Mosebog19:18)


3. Elsk den fremmede


Denne er et slags underpunkt til ”elsk din næste,” men fordrer endnu større moralske udfordringer. (Den hebræiske tekst understreger aspektet af social uret.)


Den fremmede, der bor som gæst hos jer, skal være som en af landets egne, og du skal elske ham som dig selv. I var jo selv fremmede i Ægypten” (3. Mosebog 19:34).


Dette bud udfordrer direkte etnisk stolthed og racediskrimination. Det siger også noget om spørgsmålet om fremmede immigranter. De skal også inkluderes i kærlig-hedscirklen. Der er ingen undskyldning. Vi elsker alle mennesker med alle etniske og kulturelle baggrunde.


Tidligere premierminister Yair Lapid citerede dette vers som forsvar for sin politik om en fair behandling af arabere i den israelske lovgivning.


4. Elsk din fjende


Her fører Yeshua kærligsbudet til det ekstreme. Vi skal elske alle mennesker, selv dem som hader os, som er vores fjender.


elsk jeres fjender og bed for dem, der forfølger jer…” (Matthæus 5:44)


”Elsk dine fjender” har en særlig betydning for israelske messianske jøder og palæ-stinensiske arabiske kristne. Den politiske situation har holdt vores folk i et fjend-skab. Men vores kærlighed til hinanden i Yeshua overgår al den omkringliggende konflikt.


Dette kalder os til en guddommelig slags kærlighed, som overgår al menneskelig selviskhed. Yeshua var den første til at påbyde det og selv leve op til det.


NOTE: Dette er ikke det samme som tillid, fordi tillid kræver en gensidig handlig fra den anden person. Vi stoler ikke på vores fjender (Johannes 2:24-25). Vi skal vise dem Guds kærlighed i håbet om, at nåde kan ændre deres hjerter; og for den skyld også ændre vores.


5. Gud elsker dig


Disse kærlighedsbud er rent ud sagt umulige for os. De peger mod nødvendigheden af et dybere niveau for kærlighed, en større kærlighedskilde. Det er Guds kærlighed.


”For således elskede Gud verden, at Han gav Sin enbårne Søn…” (Johannes 3:16).


Vi er i stand til at elske, fordi Gud elsker os (1. Johannesbrev 4:7) Vi havde end ikke vidst, hvad kærlighed var, hvis ikke Yeshua havde demonstreret det for os (1. Johan-nesbrev 4:9). Det er ikke, at vi elskede Gud, men at Han elskede os (1. Johannes-brev 4:10). Det er Ham, som elskede først, og os derefter (1. Johannesbrev 4:19).


Her følger således logikken i Guds kærlighed:


1. Han påbyder os at elske Ham, da Han er vores skaber.

2. Eftersom vi elsker Ham, er vi i stand til at elske resten af Hans menneskebørn.

3. Denne kærlighed omfatter dem med en anderledes baggrund end vores.

4. Den omfatter endda dem, som behandler os dårligt.

5. Kærlighed er kun mulig, fordi Gud elskede os først og gav os evnen til at elske

andre.


Da Guds primære karaktertræk er kærlighed, bliver vi, når vi elsker andre, mere gu-delige selv.

bottom of page