Gerechtigheid en Sociale Rechtvaardigheid
top of page

Gerechtigheid en Sociale Rechtvaardigheid



Een van de voornaamste thema’s van de Bijbel is gerechtigheid. Een dimensie van gerechtigheid is dat we berouw hebben over onze zonden en doen wat rechtvaardig is. Een gelijkwaardige dimensie van gerechtigheid is dat we gereinigd worden van schuld door genade door het verzoeningsoffer.

 

Deze twee “helften” van gerechtigheid kun je zien in Abel, die de eerste “gerechtvaardigde” man was. Hij was gerechtvaardigd door de bloedoffers die hij bracht voor God.

 

Hebreeën 11:4 – Door het geloof heeft Abel God een beter offer gebracht dan Kaïn. Daardoor kreeg hij getuigenis dat hij rechtvaardig was; dit heeft God met het oog op zijn gaven getuigd.

 

Hij was ook rechtvaardig vanwege zijn goede daden.

 

I Johannes 3:7, 12 – ...laat niemand u misleiden. Wie de rechtvaardigheid doet, is rechtvaardig, zoals Hij rechtvaardig is. 12 niet zoals Kaïn: hij was uit de boze en sloeg zijn broer dood. En waarom sloeg hij hem dood? Omdat zijn werken slecht waren en die van zijn broer rechtvaardig.

 

Kaïn was de slechte en vermoordde zijn broer. Waarom vermoordde hij zijn broer? – omdat zijn daden slecht waren en die van zijn broer rechtvaardig.

 

We moeten beide kanten zien van rechtvaardigheid. Geloven in bloedverzoening zonder vraag naar berouw en juiste daden is misleiding; proberen goede daden te doen zonder de tussenkomende genade van God kan slechts ten dele succesvol zijn.

 

Rechtvaardigheid komt ook in een derde dimensie: sociale rechtvaardigheid. Sociale rechtvaardigheid is buitengewoon belangrijk in de Bijbel en wordt vaak over het hoofd gezien. De rol van rechters en rechtbanken is om de gerechtigheid te bewaren. De fundamentele regel van sociale gerechtigheid is heel eenvoudig: veroordeel degenen die kwaad doen en spreek de onschuldigen vrij.

 

Deuteronomium 25:1 – Stel dat twee mannen ruzie hebben en naar de rechtbank gaan. Dan moet de rechtbank de onschuldige vrijspreken en de schuldige veroordelen.

 

Het Bijbelse principe van rechtvaardigheid is zo simpel – overtuig de schuldigen en spreek de onschuldigen vrij; het Bijbelse principe van rechtvaardigheid is ook eenvoudig maar in tegengestelde richting: spreek de onschuldigen vrij en beschuldig de schuldigen.

 

Spreuken 17:15 – Wie de goddeloze vrijspreekt en wie de rechtvaardige schuldig verklaart, zijn voor de Heere een gruwel, allebei.

 

De fout kan aan beide zijden gemaakt worden. We kunnen te “mild” zijn voor criminelen, of we kunnen te “veroordelend” zijn ten opzichte van degenen die geen kwaad gedaan hebben.

 

Morele rechtvaardigheid is een fundament van het koninkrijk van God. David werd gekozen door God om koning te zijn, niet alleen om zijn geloof en psalmen schrijven, maar om zijn rechtvaardigheid in het besturen.

 

II Samuel 8:15 – Zo regeerde David over heel Israël, en David deed recht en gerechtigheid aan heel zijn volk.

 

Zelfs regeringsleiders moeten verantwoordelijk gehouden worden. Sommigen zeggen dat federale aanklagers “head hunting” zijn – die kosten overdrijven om leiders om politieke redenen aan te vallen. Anderen zeggen dat corruptie gezuiverd wordt door de regering.

 

Politieke opvattingen zijn niet een reden voor gerechtelijke beschuldiging, hoe we het er ook mee oneens zijn. Aan de andere kant, criminele daden moeten vervolgd worden, hoezeer we het ook eens zijn met de persoonlijke politieke opvatting.

 

We kunnen afdwalen naar beide kanten. We moeten correct onderscheid maken tussen de twee. Dat is niet altijd makkelijk. Echte rechtvaardigheid en gerechtigheid zijn nodig om de juiste regering te hebben.



bottom of page