Mocný vichr po celou noc
top of page

Mocný vichr po celou noc

Updated: 4 days ago



Jozuovi (Jozue 1:5) Hospodin řekl, že s ním bude stejně, jako byl s Mojžíšem. Podobně řekl Ješua nám všem, že bude od nynějška až do skonání světa neustále s námi (Matouš 28:20). Prostřednictvím Ducha svatého lze potenciál těchto veršů do jisté míry aplikovat dokonce i dnes na tebe i mne.

 

Jedním z největších Mojžíšových vítězství byl přechod Rudého moře. (Věřím, že tehdy s ním byl i Ješua – jako anděl Hospodinův v ohnivém sloupu.) Byla to situace plná intenzívního tlaku a hrozící záhuby. Podívejme se na prvky tohoto zázraku a na to, jak je můžeme dnes aplikovat na náš život.

 

  1. Poddej se Boží vůli – Mojžíšovi Bůh řekl, ať vyvede izraelské děti z Egypta. Mojžíši se do toho ve skutečnosti nechtělo, nebo neměl pocit, že by tu výzvu zvládl. Podrobil se však a uposlechl. Neřídil se vlastní vůlí, nýbrž Boží (Matouš 6:10; 26:39).

  2. Pozvedni svou hůl – děti Izraele se ocitly v pasti u Rudého moře a volaly k Mojžíši. Egypťané útočili. Situace byla beznadějná a nemožná. Bůh Mojžíšovi řekl, ať vztáhne ruku nad Rudé moře (Exodus 14:16). Hůl je symbolem víry a autority.

  3. Mocný vichře, vaň – když Mojžíš vztáhl ruku s holí, dal Bůh celou noc vát mocnému východnímu vichru, „který vál po celou noc” (Exodus 14:21). Vítr a duch je v hebrejštině stejné slovo, ruach, רוח . Když Mojžíš učinil krok víry, dal Bůh celou noc vát mocnému vichru Ducha, čímž otevřel cestu prostředkem moře. Bylo to dílo Boží; nikoli Mojžíšovo. Mojžíš věřil. Bůh svou mocí vykonal nemožné.

  4. Proveď lid – nyní byla cesta volná. Mojžíš prostě vedl lid otevřenou cestou. Bůh ji otevřel; Mojžíš se ujal vedení; lid přešel na druhou stranu. Přišli na zcela nové místo.

  5. Znič nepřátele – Bůh opět říká Mojžíšovi, ať zvedne hůl. Tentokrát je cílem Božího jednání zničit nepřátele. Mojžíš použil hůl autority založené na víře k vedení lidu, k uvolnění Ducha a ke zničení nepřítele.

 

Poté už nebylo třeba ničeho jiného než jen zpěvem a tancem chválit Hospodina. „Hospodinu chci zpívat, neboť se slavně vyvýšil...“ – Exodus 15:1

 

Haleluja, chceme chodit v duchu radosti, chvály a vítězství i uprostřed nejtěžších situací.

bottom of page