Peter, pinse og profeten Joel
top of page

Peter, pinse og profeten Joel



Ved Helligåndens udgydelse i det første århundrede begyndte Peter at undervise om profeten Joels Bog (Ap. Gerninger 2:16ff). Udgydelse af Helligånden i pinsens blev opfattet som en begyndende opfyldelse af Joels profeti. Det slår mig, hvor vigtig for-bindelsen er mellem udgydelsen af Helligånden og Joels budskab.


I dåben med Helligånden var der en åbenbaring af Joels profeti som en del af evan-geliet om Yeshua. Hvis der var en salvelse til forståelse af disse profetier som var relevante for deres generation, hvor meget mere er der så ikke for vores generation!


Peter læste Joels Bog og forstod dens relevans for den tidlige kirke. Lad os læse Joels Bog igen (og alle profeterne) for at forstå deres relevans her i de sidste dage.


Jeg er også forbløffet over bogens totalt ensrettede tema. Her følger en simplificeret opsummering af budskabet:


1. Hele Joels Bog handler om at blive rede til Herrens store og frygtelige dag (Joel 1:15; 2:1, 11, 3:4).

a. Verden skal advares om den kommende dom (Joel 1:14; 2:15).

b. Den globale ekklesia skal være rede til den kommende endetidsbegi- venheder.

c. Herrens store og frygtelige dag ER Yeshuas anden komme.


2. På denne dag bliver verdens nationer dømt (Joel 4:1-2, 9-14).

a. De dømmes efter deres behandling af Israel.

b. Alle nationer angriber Israel og Jerusalem.

c. Yeshua ødelægger disse nationer pga. deres angreb på Israel.


3. Dette er konteksten for udgydelsen af Helligånden på Shavuot/pinsedagen.

a. Det var denne passage, som Peter citerede i Ap. Gerninger 2:16-21.

b. Der er et løfte om verdensomspændende vækkelse i endetiderne.

c. Der er en tredelt forbindelse mellem profetierne vedrørende

I. Kampen om Jerusalem

II. Yeshuas anden komme

III. Helligåndens udgydelse

4. Løfterne om udgydelsen af Helligånden kan ikke adskilles fra profetierne om endetidernes kamp om Jerusalem. Det er løvens brøl fra Zion (Joel 4:16-21).


5. Den messianske restgruppe i Israel er et strategisk forbindende link til disse løfter og profetier.


[Efter min opfattelse peger dette sidste vers (se nedenunder) til en rest af troende. Hvem er kaldet fra ”de overlevende” – det vil sige den messianske restgruppe i vores generation, som er født efter Holocaust. Dette blev ikke citeret i det sidste vers af Peter i Ap. Gerninger 2:21. Det var ikke relevant for missionen i hans generation; men det er det så sandelig i vores.]


Helligåndens kraft gør, at vi kan være vidner om Yeshua rundt om i verden. Ultima-tivt leder det os til genoprettelsen af nationen Israel og den anden komme (Ap. Ger-ninger 1:6-11). På denne måde opfylder Helligåndens kraft både evangeliet om frelse og om profeternes budskaber.


Læg mærke til disse temaer sammen i Joel 3:1 til Joel 4:2.


Kap. 3 vers 1: Og det skal ske derefter, at jeg vil udgyde min Ånd over alle mennesker. Jeres sønner og døtre skal profetere, jeres gamle skal have drømme, jeres unge skal se syner. Vers 2: Selv over jeres trælle og trælkvinder vil jeg udgyde min Ånd i de dage. Vers 3: Jeg sætter tegn på himlen og på jorden, blod og ild og røgsøjler. Vers 4: Solen forvandles til mørke og månen til blod, før Herrens store og frygtelige dag kommer. Vers 5: Og enhver, som påkalder Herrens navn, skal frelses. For på Zions Bjerg og i Jerusalem skal der være redning – som Herren har sagt – for de undslupne, som Herren kalder på.


Kap. 4 vers 1: I de dage og på den tid, når jeg vender Judas og Jerusalems skæbne, vers 2:samler jeg alle folkeslagene og fører dem ned i Joshafats dal. Dér vil jeg holde rettergang med dem og mit folk og min ejendom, Israel, som de spredte blandt folkene. De delte mit land imellem sig og kastede lod om mit folk.

bottom of page