Purim — dříve a nyní
top of page
  • Writer's pictureTG

Purim — dříve a nyní


(Chcete-li zobrazit titulky ve svém jazyce, klikněte na ikonu Nastavení v pravém dolním rohu videa. Klikněte na položku Titulky/CC, Automatický překlad a vyberte svůj jazyk. Možná budete muset kliknout na "Angličtina (automaticky generované)", aby se zobrazil Automatický překlad).


Mnoho prorockých knih je napsáno podle určitého vzoru. V první polovině knihy pisatel prorokuje o historických událostech své doby. Ve druhé polovině dostává proroctví všeobecnější rozměr pro budoucnost. Dějiny se opakují. Musíme se seznamovat s tím, co se událo v dějinách, abychom porozuměli tomu, co se stane v naší generaci.

 

Plán zla, který zaznamenává kniha Ester, se příliš nemění: vyhladit celý Boží lid. Haman chtěl vyhubit všechny Židy kvůli své nenávisti k Mordokajovi. Na Židech mu ve skutečnosti příliš nezáleželo. Chtěl jen vyvraždit jeho rodinu, protože byl plný pomstychtivosti a žárlivosti. Mordokaj je obrazem Mesiáše Ješuy, Haman představuje satana, který Ješuu nenávidí a chce překazit příchod Jeho království na zemi.

 

Ve válce v Izraeli nejde především o Gazu. Hamás tuto válku nazývá „potopa na místě, kde stojí mešita al-Aksá“. Jejich plánem je zaplavit Izrael, povraždit všechny Židy, zmocnit se Chrámové hory, vyhlásit Islámský stát a zahájit nadvládu nad světem. To, co říkají, myslí vážně. Historie směřuje k takové potopě. Je třeba, abychom se na ni připravili.


  1. Porozumějme pokračující duchovní válce kolem nás.   

  2. Staňme se podobnějšími Mordokajovi a Esteře; vytrvejme ve víře a v přímluvách.

  3. Dívejme se, jak se situace mění z porážky ve vítězství. Jde o obrat působený Bohem.


Právě to se stalo v době purimového příběhu. Stůjme v půstu a modlitbě, ať tento měsíc v době svátku Purim dojde k průlomu.  

 

I přes veškerou nepřízeň vůči nám věřme, že se tato celosvětová hrůza zázrakem změní v celosvětové vítězství Božího království. Dnes je čas vytrvat, bojovat a věřit.

 

DNES SLEDUJTE Ašerovu výzvu k uchopení tohoto klíčového historického okamžiku!

bottom of page