Ret og social retfærdighed
top of page

Ret og social retfærdighed



Et af hovedtemaerne i Bibelen er retfærdighed. Én dimension af retfærdighed er, at vi skal angre vores synd og gøre, hvad der er rigtigt. En parallel dimension af retfær-dighed er, at vi er renset for skyld af nåde gennem forsonende offer.


Disse to dele af retfærdighed kan ses hos Abel, som var den første ”retfærdige” mand. Han var retfærdig på grund af de blodofre, han bragte frem for Gud.


Hebræerbrevet 11:4 – ” I tro frembar Abel Gud et rigere offer end Kain, og derved blev det bevidnet, at han var retfærdig; det vidnesbyrd gav Gud ham…”

Han var også retfærdig gå grund af sine gode gerninger.


1: Johannesbrev 3:7, 12 – ”…lad ingen føre jer vild. Den, der gør retfærdigheden, er retfærdig.”

Kain var den onde og myrdede sin bror. Hvorfor myrdede han sin bror? – fordi hans gerninger var onde, og hans brors gerninger var retfærdige.


Vi skal se begge sider af retfærdighed. At tro på blodoffer uden krav om anger og de rigtige handlinger er bedrag. Forsøg på at gøre gode gerninger uden Guds nådes indgriben kan kun blive delvis en succes.


Retfærdighed kommer også i en tredje dimension: social retfærdighed. Dette er yderst vigtigt i Bibelen, men bliver ofte ignoreret. Dommeren og rettens rolle er at bevare retfærdigheden. Den sociale retfærdigheds rolle er meget simpel: Dømme dem, der handler forkert og frifind den uskyldige.


5. Mosebog 25:1 – ”…,bringer sagen for retten for at få den afgjort… og man frikender den uskyldige og dømmer den skyldige.”

Det bibelske princip for retfærdighed er så simpelt – døm de skyldige og frikend den uskyldige. Det bibelske princip for uretfærdighed er også simpelt, men i den modsat-te retning: døm den uskyldige og frikend den skyldige.


Ordsprogenes Bog 17:15 – ”Den, der frikender en skyldig, og den, der dømmer en uskyldig, vækker begge Herrens afsky.”

Fejlen kan begås på begge sider. Vi kan være for ”milde” overfor kriminelle, eller vi kan ”dømme” dem, som ikke har gjort forkert.


Moralsk retfærdighed er et fundament i Guds Rige. David var udvalgt til at være konge, ikke kun på grund af hans tro og hans salmeskrivning, men på grund af hans retfærdighed i hans regeringsledelse.


II. Samuels Bog 8:15 – ”David regerede over hele Israel og øvede ret og retfærdighed mod hele sit folk.”

Selv regeringsledere skal holdes ansvarlige. Bogen vil sige, at offentlige anklagere er ”Head hunting” – overdriver anklager for at angribe lederne af politiske grunde. Andre vil sige, at korruption bliver udrenset fra regeringen.


Politiske synspunkter er ikke en grund til juridisk diskrimination, uanset hvor meget   vi er uenige. På den anden side skal kriminelle handlinger blive retsforfulgt uanset hvor meget vi end måtte være enige med personens politiske synspunkter.


Vi kan komme skævt ind på begge sider. Vi skal skelne korrekt mellem de to. Det er ikke altid nemt. Virkelig ret og retfærdighed er nødvendig for at have den rette regering.



bottom of page