Vijf Liefdes
top of page

Vijf Liefdes

Updated: Jun 6, 2023


Er zijn veel soorten liefde. Ik wil er vijf benoemen zoals beschreven in de Schrift in zekere logische volgorde.


I. Heb de Heer lief


Het eerste is duidelijk aangezien het het eerste gebod is, erkend door zowel Joden als Christenen. “Daarom zult u de Heere, uw God, liefhebben met heel uw hart, met heel uw ziel en met heel uw kracht.” (Deuteronomium 6:5)


II. Heb uw Naaste lief


Dit is ook duidelijk omdat zowel de Joodse als de Christelijke tradities dit erkennen als het tweede gebod. “U moet uw naaste liefhebben als u zelf.” (Leviticus 19:18)


III. Heb de Vreemdeling lief


Dit is een subgroep van “je naaste liefhebben”, maar benadrukt de morele uitdaging. (De Hebreeuwse tekst benadrukt het aspect van sociale onrechtvaardigheid.)


“De vreemdeling die bij u verblijft, moet voor u zijn als een ingezetene onder u. U moet hem liefhebben als uzelf, want u bent zelf vreemdelingen geweest in het land Egypte.” (Leviticus 19:34)


Dit gebod is gelijk een uitdaging voor etnische trots en rassendiscriminatie. Het gaat over het feit van buitenlandse immigranten. Zij moeten allemaal ingesloten worden in de cirkel van liefde. Er zijn geen excuses. We houden van mensen van alle etnische en culturele achtergrond.


Voormalig Israëlisch Minister President Yair Lapid haalde deze tekst aan toen hij zijn politiek van het juist behandelen van Arabieren in Israël verdedigde.


IV. Heb uw Vijanden lief


Hier wordt het gebod lief te hebben door Yeshua tot het extreme gedreven. We moeten alle mensen liefhebben, zelfs diegenen die ons haten, die onze vijanden zijn.


“Heb uw vijanden lief; zegen hen die u vervloeken; doe goed aan hen die u haten; en bid voor hen die u beledigen en u vervolgen.” (Mattheüs 5:44)


“Je vijanden liefhebben” heeft een speciale betekenis voor Israëlisch Messiaanse Joden en Palestijnse Arabische Christenen. De politieke situatie heeft onze volken in vijandschap gebracht. Toch overwint onze liefde voor elkaar in Yeshua alle omgevende conflicten.


Dit roept ons op tot een goddelijk soort liefde die alle menselijk egoïsme te boven gaat. Yeshua was de eerste die het gebood, en er zelf naar te leven.


NB: dit is niet hetzelfde als vertrouwen, want vertrouwen vraagt een wederkerige daad van de andere persoon. We vertrouwen onze vijanden niet (Johannes 2:24-25). We moeten hun Gods liefde laten zien in de hoop dat genade hun hart kan veranderen; en het onze.


V. God heeft lief

Je denkt dat deze geboden tot liefhebben onmogelijk te volbrengen zijn. Ze wijzen ons op de noodzaak tot een dieper niveau van liefde, een grotere bron van liefde. Dat is Gods liefde.


“Zo lief heeft God de wereld gehad dat Hij Zijn eniggeboren Zoon gegeven heeft……” (Johannes 3:16)

Wij zijn in staat lief te hebben omdat God van ons houdt (1 Johannes 4:7). We zouden niet eens geweten hebben wat liefde is als Yeshua het ons niet had laten zien (1 Johannes 4:9). Het is niet dat wij God liefhadden, maar dat Hij ons liefhad. (1 John 4:10). Hij heeft eerst liefgehad en wij daarna (1 John 4:19).


Dus hier is de logica van Gods liefde:

  1. Hij beveelt ons Hem lief te hebben, daar Hij onze maker is.

  2. Omdat wij Hem liefhebben, moeten wij de rest van Zijn kinderen liefhebben.

  3. Die liefde geldt ook voor degenen met een voor ons buitenlandse achtergrond.

  4. Het geldt ook voor hen die ons slecht behandelen.

  5. Liefde is alleen mogelijk omdat God ons eerst liefhad en ons het vermogen gaf anderen lief te hebben.

Omdat Gods voornaamste karaktertrek liefde is, als wij anderen liefhebben worden wijzelf meer als God.

bottom of page